Ositus

Avioeron tai puolison kuoleman jälkeen puolisoiden omaisuus tulee selvittää ja jakaa. Suullinen sopimus ei riitä, vaan asiat täytyy laittaa kunnollisen juridisen sopimuksen muodossa paperille. Tätä kutsutaan ositukseksi. Ositus on saattaa päätökseen entisten puolisoiden avioliittoon perustuvan taloudellisen yhteyden. Ositus kertoo, kuka omistaa avioliiton päättymisen jälkeen mitäkin.

alkaen 890

Juristin laatima ositus alk. 890 euroa

Varaa aika

Osituksen tekeminen selkeyttää omistussuhteet

Osituksen tekemiselle ei ole aikarajaa, mutta asiat kannattaa niin avioeron kuin puolison kuoleman yhteydessä laittaa saman tien kuntoon. Usein pankki vaatii osituksen, jotta mm. asuntolainat voidaan eron jälkeen järjestellä uudelleen.

Jos sinulla ja entisellä puolisollasi on avioehto, tulee tehdä omaisuuden erottelu. Se poikkeaa osituksesta vain siin, mihin omaisuuden jako perustuu, lakiin vai avioehtosopimukseen.

Osituksen tekeminen on sopimista

Osituksen alkukeskustelun voi käydä joko toinen puolisoista tai puolisot yhdessä. Ositus on joka tapauksessa sopimus, eli juristi selvittää kummankin mielipiteet ja ajatukset ositussopimuksen sisällöstä. Kummankin on hyväksyttävä ositussopimus sekä allekirjoitettava se, jotta ositus olisi pätevä.

Näin sujuu osituksen teko etäjuristin kanssa:
  1. Varaa itsellesi tai teille molemmille sopiva aika ajanvaraussivultamme.
  2. Juristimme soittaa sinulle/teille sovittuna ajankohtana. Käytte puhelimessa enintään 1 tunnin mittaisen keskustelun. Voit kysyä mieltänne askarruttavista asioista koskien esimerkiksi avio-oikeuden laajuutta ja osituksen veroseuraamuksia.
  3. Juristimme laatii luonnoksen ositussopimuksesta teidän antamienne tietojen pohjalta. Luonnokseen voidaan tehdä korjauksia ja muutoksia loppukeskustelussa.
  4. Saatte valmiin ositussopimuksen pdf-muodossa.
  5. Saatte laskun sähköpostilla tai postilla.

 

Näin palvelu toimii

  • 1 h alkukeskustelu juristimme kanssa.
  • Juristimme laatii luonnoksen osituksestanne.
  • Maksa sinulle sopivalla tavalla, pankkitililtä tai kortilla.
  • Saat valmiin asiakirjan asiakastilillesi pdf-muodossa.

Etäjuristi auttaa osituksen tekemisessä arjen keskellä

Osituksen saa helposti tehtyä etäyhteyksin palvelevien juristiemme avulla. Varaa aika juristillemme, niin asiat lähtevät liikkeelle. Ensimmäiseen neuvotteluun juristimme kanssa voi valmistautua laatimalla yksinkertaisen listauksen kummankin puolison omaisuudesta ja veloista. Voit myös jo etukäteen miettiä, millaiseen lopputulokseen mahdollisesti haluaisit osituksessa päästä. Ensimmäisen keskustelun juristimme kanssa voit käydä yksin tai yhdessä puolisosi kanssa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä hyötyä osituksen tekemisestä on?

Osituksen tekeminen selkeyttää omistussuhteet vastaamaan todellisuutta. Usein osituksessa toinen puoliso ottaa jotain omaisuutta (esimerkiksi yhteisissä nimissä ollut asunto) ja toinen jotain muuta (esimerkiksi kesämökki ja vene). Erillisiä kauppakirjoja ei tarvita, vaan omaisuus siirtyy osituskirjalla. Jos toinen puoliso haluaa lunastaa toisen puolison osuuden yhteisesti omistetusta asunnosta, tarvitaan kunnolla tehty osituskirja omistuksen ja mahdollisen asuntolainan uudelleenjärjestelyä varten.

Onko ositus pakko tehdä?

Kun avioliitto päättyy, on siihen liittyvä aviovarallisuussuhde purettava. Oikeus vaatia osituksen tekemistä on kummallakin puolisolla. Oikeus vaatia ositusta on vahva ja periaatteessa ikuinen. Kannattaa huomata, että suullinen sopimus omaisuuden jakamisesta ei ole ositus.

Milloin osituksen voi tehdä?

Osituksen voi tehdä, kun avioero on vireillä käräjäoikeudessa. Avioerotuomiota ei tarvitse vielä olla, jotta osituksen voi tehdä.

Joskus voi avioeron yhteydessä olla järkevää sopia yhteisen talouden purkamisesta ja osituksesta jo ennen avioeron hakemista. Tällöin voidaan tehdä osituksen esisopimus tai laatia varsinainen osituskirja allekirjoittamista ja päiväämistä vaille valmiiksi.

Saatavuus

Valitse juuri sinulle sopiva aika keskustelun käymiseen juristin kanssa. Vaikka kotisohvalta.

Ymmärrettävyys

Juristimme pitää huolta, että teille kerrotaan vaihtoehtoiset valinnat ja että ymmärrätte valintojen merkityksen.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Hinnoittelu

Tiedätte etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

alkaen 890

Juristin laatima ositus alk. 890 euroa

Varaa aika

Ositus

Ositukseen liittyy lainsäädäntöä, joka on huonosti yleisessä tiedossa. Mitä kuuluu kenellekin ja mistä asioista voi osituksessa sopia. Ositukseen voi liittyä verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa ottaa huomioon.