Hautaustahto

Hautajaisten järjestäminen on yleensä lähimmän perheen asia. Usein hautajaisten järjestelyä helpottaisi, jos olisi olemassa kirjalliset ohjeet, millaisia päätöksiä hautaamisen ja hautajaisten suhteen vainaja haluaisi tehtävän. Monelle esimerkiksi hautaustapa voi olla hyvinkin tärkeä. Hautaustahto on siis asiakirja, johon voit kirjata toiveesi hautauksestasi ja hautajaistesi järjestämisestä. Kirjaamalla etukäteen toiveesi helpotat läheistesi tehtävää surutyön keskellä.

19

Hautaustahto 19 €

Tee online
Maksu tapahtuu viimeisessä vaiheessa

Hautaustahto ohjaa läheisiä hautajaisten järjestelyissä

Oletko kuullut hautaustahdosta? Hautaustahto on asiakirja, jossa voit määritellä, kuinka haluat tulla haudatuksi, millaisen muistotilaisuuden toivoisit ja haluatko kuolinilmoitusta nimeämääsi lehteen. Haluatko uskonnollisen siunauksen jossain tietyssä kirkossa tai kappelissa, tai haluaisitko ehkä pienen piirin muistotilaisuuden kotona? Hautaukseen liittyvät toiveet ja päätökset ovat yksilöllisiä, eivätkä kaikki halua samoja asioita. Laatimalla hautaustahdon teet läheisillesi selvät ohjeet, kuinka he voivat toteuttaa sinun toivomasi hautauksen ja muistotilaisuuden. 

Näin palvelu toimii

  • Vastaa online-palvelussa esitettyihin kysymyksiin
  • Vastaustesi perusteella syntyy räätälöity hautaustahto.
  • Maksa valitsemallasi tavalla, kun asiakirja on valmis.
  • Saat valmiin asiakirjan pdf-muodossa.

Hautaus ja muistotilaisuus omaisen kannalta

Läheisen kuoleman jälkeen omaisille jää paljon hoidettavia asioita. Aivan ensimmäiseksi käännytään yleensä asiantuntevan hautaustoimiston puoleen hautauksen ja muistotilaisuuden järjestelemiseksi. Hautaustoimistossa osataan ohjata läpi hautaukseen liittyvien toimenpiteiden, mutta päätöksenteko jää omaisille. Halutaanko arkkuhautaus vai tuhkaus, onko hautapaikka tiedossa, järjestetäänkö uskonnollinen siunaustilaisuus vai ei sekä millainen muistotilaisuus on vainajan itsensä toiveena. Kun omat toiveet on kirjattu hautaustahtoon, tehtäviä päätöksiä ja valintoja on vähemmän. 

Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia

Millaisia asiakirjoja kannattaa tehdä oman kuoleman varalta?

Testamentti on ehkä kaikkein merkittävin oman kuoleman jälkeiseen aikaan kohdistuva asiakirja. Testamentilla turvaat läheistesi arjen sujumisen, valinnan mahdollisuuden ja talouden oman kuolemasi varalta. Monet perheoikeudelliset asiakirjat kuitenkin muodostavat toisiinsa kytkeytyvän jatkumon, ja testamentin lisäksi hautaustahto, hoivatahto, hoitotahto ja edunvalvontavaltakirja ovat omaa ja läheisten elämää turvaavia asiakirjoja sekä elinaikana että elinajan jälkeen.

Onko hautaustahtoa pakko noudattaa?

Hautaustahdon toteuttaminen on tietysti tavoitteena, jos sellainen on. Etenkin jos omaiset ovat neuvottomia tai erimielisiä vainajan toiveiden suhteen asia ratkeaa hautaustahdon määräykset toteuttamalla. Jos hautaustahdossa esitetyt toiveet ovat vaikeita tai mahdottomia toteuttaa esimerkiksi liian korkeiksi nousevien kustannusten vuoksi, on varmaankin järkevämpää etsiä hautaustahdon hengen mukainen mutta toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Jos hautaustahdossa esittää kovin poikkeavia tai kalliita toiveita voi olla viisasta osoittaa toteuttamiseen varoja esimerkiksi testamentissa.

Saatavuus

Tee hautaustahto juuri silloin kun sinulle sopii.

Ymmärrettävyys

Palvelumme ohjeistus pitää huolta, että ymmärrät tekemäsi valinnat.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Hinnoittelu

Tiedät etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

19

Hautaustahto 19 €

Tee online
Maksu tapahtuu viimeisessä vaiheessa

Hautaustahto

Hautaustahto on mahdollisuus kirjata ylös ne ajatukset, määräykset ja toiveet, joita sinulla itselläsi on. Parhaimmillaan hautaustahto on lähiomaisia auttava ohjeitus sinun hautauksesi ja muistotilaisuutesi järjestämisestä. Kenenkään ei tarvitse arvata mitä olisit toivonut, kun kerrot sen selvästi hautaustahdossa.