Avoliittosopimus

Tiestikö, että myös avoliittoon voi sopia avioehdon kaltaiset pelisäännöt? Avoliitto on taloudellisesti melko turvaton parisuhteen muoto. Avoliitto ei tuo mukanaan puolisoiden avio-oikeutta toistensa omaisuuteen eikä avopuoliso peri puolisoaan suoraan lain nojalla. Koska laki antaa avoparille melko vähän suojaa, on tärkeää sopia avoliiton raha-asioista oma-aloitteisesti. Yksityiskohtaisesti ja laadukkaasti laadittu avoliittosopimus on tarvittaessa täytäntöönpanokelpoinen, jos toinen puolisoista jättää maksamatta esimerkiksi oman osuutensa lainakuluista.

alkaen 500

Juristin laatima avoliittosopimus alk. 500 €

Varaa aika

Laki ei juurikaan säätele avopuolisoiden taloutta

Toisin kuin avioliitossa, laki ei juurikaan luo avopuolisoiuden välille taloudellisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Ei synny avio-oikeutta eikä keskinäistä elatusvelvollisuutta. Itse asiassa avopuolisoihin sovelletaan muukalaisperiaatetta, jonka mukaan avopuolisoiden taloudet pysyvät erillisinä. Avopuolisoiden tulisi aina sopia yhteisen talouden kulujen jakamisesta sekä säännöistä mahdollisen avoeron varalta itse oikeudenmukaiseksi katsomallaan tavalla.

Avoparien kannattaa olla aktiivisia yhteisten asioittensa järjestelemisessä

Avoliittosopimus kannattaa laatia kirjallisesti ja sopimuksessa tulee katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Suuret elämänmuutokset, esimerkiksi asunnon ostaminen, lapsen syntyminen, tulotason muuttuminen tai puolison toimintakyvyn heikentyminen ja edunvalvontatilanteet vaikuttavat merkittävällä tavalla avopuolisoiden mahdollisuuteen kattaa taloutensa kuluja.

Näin sujuu avoliittosopimuksen teko etäjuristin kanssa:
 1. Varatkaa teille sopiva aika ajanvaraussivultamme.
 2. Juristimme soittaa sovittuna ajankohtana. Käytte puhelimessa enintään 1 tunnin mittaisen keskustelun avoliittosopimuksestanne. Voitte samalla kysyä mieltänne askarruttavia kysymyksiä esimerkiksi avoparien oikeuksista ja velvollisuuksista sekä verotuksesta.
 3. Juristimme laatii luonnoksen avoliittosopimuksestanne. Luonnokseen voidaan tehdä korjauksia ja muutoksia loppukeskustelussa.
 4. Saatte valmiin asiakirjan pdf-muodossa.
 5. Saatte laskun sähköpostilla tai postilla.

 

Näin palvelu toimii

 • 1 tunnin alkuneuvottelu juristimme kanssa.
 • Juristimme laatii luonnoksen avoliittosopimuksesta.
 • Saat laskun sähköpostiin.
 • Valmis asiakirja löytyy asiakastililtäsi pdf-muodossa.

Avoliiton asiakirjat kannattaa laittaa kuntoon

Olisiko mentävä naimsiiin vain taloudellisen turvan vuoksi? Ei välttämättä. Oman parisuhteen asiakirjat kannattaa kuitenkin laittaa kuntoon.

 • Avoliittosopimuksessa voitte sopia keskinäisistä talousasioistanne avoliiton aikana ja avoliiton päättymisen varalta.
 • Velkakirja kannattaa tehdä, jos rahoitatte yhteisesti omistamaanne omaisuutta eri tavalla kuin sitä omistatte.
 • Testamentti kannattaa tehdä, jos haluatte turvata toistenne talouden kuolemantapauksessa ja periä toisenne. 

Jos olet epävarma, mistä avoliiton asiakirjojen laatiminen kannattaa aloittaa ja mitä kaikkea kokonaisuuteen kuuluu, voi olla hyvä ajatus aloittaa tekemällä juridinen tarvekartoitus. Voit tehdäitsenäisesti Lexlyn maksuttoman juridisen tarvekartoituksen täällä, tai varata ajan tarvekartoituksen tekemiseen juristimme kanssa.

Varaa aika tarvekartoituksen tekemiseen juristimme kanssa

Kysymyksiä ja vastauksia

Eikö avoliittolaki anna avopuolisoille mitään suojaa?

Avoliittolaki, joka säädettiin 2011, antaa jonkin verran taloudellista suojaa avopuolisoille, jotka ovat asuneet yhdessä yli 5 vuotta ja joilla on tai on ollut yhteinen lapsi. Lain oikea nimi on Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.

Avoliittolain antama taloudellinen suoja ei kuitenkaan millään muotoa ole verrattavissa avioliiton antamaan taloudelliseen suojaan eli etenkin avio-oikeuteen.

Saatavuus

Valitkaa teille molemille sopiva aika keskustelun käymiseen juristin kanssa. Vaikka kotisohvaltanne.

Ymmärrettävyys

Lainsäädäntö voi olla vaikeaselkoista, mutta juristimme pitää huolta, että ymmärrätte asiakirjojen sisällön ja tarkoituksen.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Hinnoittelu

Hinnoittelumme on selkeää ja läpinäkyvää. Tiedät etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

alkaen 500

Juristin laatima avoliittosopimus alk. 500 €

Varaa aika

Avoliittosopimus

Avopuolisoiden tulisi aina sopia yhteisen talouden kulujen jakamisesta sekä säännöistä mahdollisen avoeron varalta itse oikeudenmukaiseksi katsomallaan tavalla. Asiantunteva perhejuristi osaa laatia pätevän avoliittosopimuksen, joka toteuttaa juuri teidän ajatuksenne parisuhteen pelissäännöistä.